• ···
Bandana hagesmæk

Hornskeer – og advarsel mod melamin!

 photo rr278_zpsmonvg7gm.jpg

Når nu kommende baby skal til at have ske-mad, så kommer det bl.a. til at foregå med disse fine hornskeer. Er vild med de er “bløde og varme” til babys sarte mund, og de har en god størrelse.

Find babyskeerne her.

Jeg har tidligere brugt skeer af melaminplast (og skåle og krus for den sags skyld), men det kommer jeg til at holde på et minimum denne gang, og kun bruge ved afkølede madvarer. Melamin-stoffet er nemlig skadeligt i sig selv, og så kan det også frigive formaldehyd, som i værste fald kan give kræft, og virke allergifremkaldende. Risikoen er størst hvis melaminen kommer i kontakt med mad over 70 grader, så alm. tempereret mad til baby er ikke det store problem. Det bliver det dog, hvis man enten varmer det i mikrobølgeovnen, eller hælder kogende vand i en skål/et krus sammen med grød- eller mælkepulver. I kan bl.a. læse en artikel om det her. Nogle steder har jeg set der står helt ned til 60 grader. Også vær opmærksom på det ved opvask i opvaskemaskinen!

Jeg synes det er skræmmende så dårligt et udvalg der er af børneservice, hvis ikke det skal være i melaminplast. Så praktisk er det ikke engang. Vi har haft adskillige skåle og tallerkener der er blevet tabt på gulvet og knækket midt over. Har købt et sæt i rustfrit stål “Julius” fra Georg Jensen, og så har jeg fundet nogle gamle stålkopper i genbrug. Vil gerne have et sæt mere fra Georg Jensen, og ellers er der også en billigere, lidt kedelig version her, og de ultra klassiske “dåbstallerkener” her og “dåbskrus” her.

Det er lidt underligt, at der ikke er mere fokus på den slags. Vi holder os jo gerne fra skadelig kemi mens vi er gravide, men det hjælper jo ikke meget, hvis vi bare fylder ungerne med det efter de er blevet født!

   

14 kommentarer

 • Siv

  Tak for info. Sådan en ske må vi vidst have fat i. Må hellere skille os af med melamin…selvom det ikke bliver opvarmet. Flotte skeer forresten 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • ridersontherainbow

   Ja, altså melamin skulle være det bedste plastik -trods alt, så længe man holder temperaturen under de 70. Men porcelæn, stentøj, horn og stål er det mest sikre -er hvad jeg kan læse mig frem til.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det vidste jeg slet ikke! Tak for Info.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • ridersontherainbow

   Selvtak, det er jo i hvert fald værd at tage med i sine overvejelser 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lika

  Man kan jo opvarme maden i en dyb porcelænstallerken fx og senere hælde over i en plastik. Det er vigtigt at tænke sig om lige der, men ellers kan man jo sagtens bruge de typiske børne-plastik-skåle m.m. Fine skeer ellers 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • ridersontherainbow

   Melamin er faktisk bedre end alm. plastik hvad angår skadelig kemi (efter sigende), så det ville jeg godt nok også tænke en ekstra gang over. Synes bare ikke det giver mening at købe noget beregnet til børnemad, som ikke rigtig kan bruges i flere situationer?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Tusind tak for god info, så må jeg hellere pakke melaminskåle og skeer væk. Jeg overvejer PureBabys spisesæt fra Beco, det er lavet på fibre fra bambus og risskaller. Så det burde være ok!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • ridersontherainbow

   Ja, altså det kan jo sagtens stadig bruges til kold/tempereret mad, f.eks. er det jo perfekt til rugbrødshapsere osv. Men det er godt nok lidt øv, at der ikke er mere fokus på det fra producenternes side! Det fra Beco lyder godt, med mindre de har blandet noget i det, for at få det til at hænge sammen?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Her bruger vi en træske til baby 🙂 Fandt lige lidt info om horn “Horn indeholder keratin, som bl.a. består af svovl. Hvis skeen bliver opvarmet i fx grød eller står for længe i vand, så afgiver hornet svovl, og skeen kan lugte grimt.” Bare lige så man får skeen reddet op af grøden/mosen igen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • ridersontherainbow

   Sådan en har vi også, men synes hurtig den får sådan en lidt mat/ru følelse (også selvom den ikke kommer i opvaskemaskine, det er jo -også- no go). Men den er rigtig pæn 😀 Men horn må jo heller ikke f.eks. stå i marmeladekrukker osv. ret længe, så går det i stykker, så man skal tænke sig godt om 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sally

  Var egentlig helt klar på at bestille hornskeer til vores lille baby der ankommer i maj – men så faldt jeg over dette indlæg og ville lige dele herinde inden vi rydder alle horn-skes-lagre i DK 😉 http://rebeccapersson.com/2012/06/fredagsbrevkassen-uge-23-2012/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • ridersontherainbow

   Det er faktisk mega skræmmende, at man nærmest ikke kan slippe for kemi! Så vidt jeg er orienteret dog, så burde der ikke være nogen større fare ved horn -men er ingen ekspert. I hvert fald ikke hvis det bruges med omtanke. Jeg har tænkt mig udelukkende at bruge dem til den første grød, (dvs. meget mild og tynd, f.eks. risgrød), hvor baby er så lille, at han ikke har tænder der kan skade skeen, og grøden er nem at skylle af skeen under en lunken hane -i den proces bør det ikke være muligt at afgive noget fra en evt. polering, og jeg har ikke tænkt mig selv at polere dem. Jeg synes det er noget voldsomt at proppe en stålske ind i en lille babys mund, så længe der ikke er tænder, så der går lige et par måneder inden det kan blive aktuelt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sally

   Ja, helt enig! Der er kemi i A.L.T.! Min tanke var også rustfrit stål som eneste sikre valg – og det er det så sikker ikke engang – altså et sikkert valg!
   MEN om ikke andet så er hornskeerne da så meget fede end plastik/melamin hvis man kigger på det æstetiske aspekt (og det gør vi jo), haha!
   Pøj pøj med (forhåbentligt nært forestående) fødsel! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] den senere tids skriverier omkring det skadelige i melamin (se mit indlæg i går om dette), er jeg næste gået helt fra at bruge det. Desværre er rigtig meget […]

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bandana hagesmæk